Mode

Ik kijk nog steeds met verbazing naar alle ruches (roesjes). Stroken stof die golvend de schouderpartij accentueren of als een slinger diagonaal over een jurk zijn vastgezet. Onder-, bovenaan of aan de zijkant van een rok, langs schouderbandjes of als mouw. Ook heel opvallend vind ik de strapless tops die welbeschouwd als één grote ruche over de borstpartij vallen. Je ontkomt hier in de vrouwen mode niet aan de ouderwetse ruches.

Naast die gerimpelde versieringen vallen de Australische jurken ook op door de klassieke en gedetailleerde bloemmotieven. Een Nederlandse vriendin omschreef die, met lichte ontsteltenis in haar stem, als Holly Hobbie jurken. Pakkend, maar vergis je niet, deze jurken zijn bijzonder kort en laten bovendien veel decolleté zien. Als moderne, ruimdenkende vrouw snap ik die keuze van mijn seksegenoten toch niet. Een broek zo kort dat de aanzet van je billen zichtbaar is? Het is vast leuk om naar te kijken, maar persoonlijk vind ik het ook vaak ongepast (wat in deze context een geestige woordkeuze is). Bovendien doet die kleding vaak denken aan ondergoed, alsof er een laagje mist. Rob riep laatst: “Vrouwen lopen door het winkelcentrum alsof ze op weg zijn naar een cocktailparty!”

Anne heeft een teddybeer die een T-shirtje draagt met blote schouders. Ik beschouw haar knuffel als een goed souvenir, want je ziet het hier vaak; shirts, jurken en tops met grote, ronde gaten, die de schouders blootleggen. Ik vind het bijzonder dat deze blote schouders, sexy jurken en ruches gedragen worden door alle type vrouwen en zowel door jong als oud. En bovendien in een land waar huidkanker, veroorzaakt door de hoge UV straling, de meest voorkomende, gediagnosticeerde kankersoort is.

Op vrijdag ga ik vaak een kop koffie drinken met vriendinnen. Ik blijf het grappig vinden dat zij in sportkleding naar het café wandelen en dat ik ernaast loop in mijn ‘gewone’ Hollandse kleding. Het café zit vol met vrouwen in sportkleding. Ik fantaseer over de snelheid waarmee ze ’s ochtends nog even boodschappen hebben gedaan of de griepprik hebben gehaald. Een nauwsluitende, zwarte legging tot op de kuit of net boven de enkels, nooit boven de knie, met een strook doorschijnende stof. Gecombineerd met een kort shirt of haltertop van een bekend sportmerk. Toen ik advies vroeg bij de aankoop van een sport BH, vroeg de verkoopster of ik het ook echt ging gebruiken.

Als ik zo om me heen kijk, voel ik me een toerist. Een vreemde. Ik observeer en concludeer dat het heel anders is dan waar ik vandaan kom. Nog los van de synthetische stoffen, die zweterig aanvoelen in dit klimaat, moet ik goed zoeken naar een ontwerp van mijn smaak. Ik merk dat ik wel langzaam begin te wennen aan het modebeeld op straat, ik verbaas me er minder over dan toen we hier net woonden. En toch klopt er iets niet. Veel vrouwenkleding is pikant en uitdagend. Over smaak valt niet te twisten, maar zoals een Australische vriendin zei: “Het draagt niet bij aan de gelijkheid tussen mannen en vrouwen.”

4 gedachtes over “Mode

 1. Renee Tenhave

  Hi Winnie
  I agree! Even after living all my life in Australia, I often despair at the fashion choices available each season. They often look silly or too revealing. What’s with the bare shoulders?! I prefer a classic, modest style to wear with decent length and coverage.

  Like

 2. José Boersma Nonner

  Lieve Winnie,

  Net als al je andere berichten is dit weer leuk om te lezen! Samen met foto’s en verhalen van je zusje met gezin wordt het beeld van Australië steeds meer ingekleurd. Liefs Jan en José

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s