Lekker praktisch

We nemen tegen half zeven plaats aan een robuuste tafel met naast het peper- en zoutstel een tinnen emmertje met bestek. Op het menu staan hamburgers en steaks, fish and chips, nacho’s, aardappel wedges en een salade niçoise. De maaltijden zijn goed, maar eenvoudig. Of zoals Rob en Casper breed glimlachend zouden zeggen, lekker en veel. Zodra we hebben uitgezocht waar we zin in hebben, loopt (meestal) Rob naar de centrale kassa om de bestelling door te geven. Nadat hij daar heeft betaald, krijgt hij een nummer op een stokje om op tafel neer te zetten, zodat de bediening de borden kan komen brengen. En dat is niet altijd voor de hele tafel tegelijkertijd. Ergens in de ruimte is een doorgang naar waar de bar blijkt te zijn, verboden voor onder de achttien jaar. Als Rob de maaltijden regelt, haal ik onze drankjes op.

Soms zijn de buitenwanden gemaakt van doorzichtige schermen, die in de lente, zomer en op een mooie herfstdag opgerold worden zodat je half buiten zit te eten. Vaak geeft het donker gekleurde interieur, dat doet denken aan een Ierse pub, de indruk dat het geheel al lang onderdeel is van de wijk of de stad. Altijd hangen er platte, niet te negeren televisieschermen om ons heen met bewegende beelden van een close finish bij paardenraces, een uitzonderlijke vangbal bij cricket of halsbrekende toeren op een surfplank. Op de achtergrond klinkt de muziek van Dolly Parton en INXS.

De sfeer is betrouwbaar, ontspannen en erg praktisch tegelijkertijd. In de winter houden veel mensen gewoon hun jas aan tijdens het eten, wat ik bijzonder ongezellig en gehaast vind overkomen. De manier van bestellen en bedienen komt ook enigszins afstandelijk op mij over. Hoewel ik het een verademing vind om niet meteen in de eerste minuut bestookt te worden door een serveerster, die vraagt of ik al weet wat ik wil, en we bij de kassa heel klantgericht en hartelijk worden aangesproken, ben ik toch dat nummer op het stokje. Wanneer de bediening de lege borden komt afruimen, is dat hun enige taak. Het dessert bestellen we weer zelf bij de kassa.

Ik vind het typisch Australisch, zo’n restaurant dat vaak een Sports Club wordt genoemd. Vorig jaar had Anne een dansuitvoering in zo’n Sports Club. Tevergeefs zocht ik in Google Maps naar een sportveld op het aangegeven adres, iets met witte lijnen en een tribune. In een Sports Club wordt dus, vooral door mannen, naar sport gekéken. Op die grote schermen, kijken en gokken. De meeste, grotere wijken en veel dorpen die we tijdens onze road trip bezochten, hebben zo’n centrale club. Sommige nog in het oorspronkelijke pand van het oude dorpshotel, wat dus een etablissement is en niet per se een hotel. Breed overhangende, met gietijzeren ornamenten versierde veranda’s, prachtige dubbele, houten deuren bij de ingang en een rommelig terras aan de achterzijde. Die van Anne was groot met meerdere restaurants, een gokhal en dus zelfs een theaterzaal. In welke club je ook komt, de menukaarten zijn min of meer vergelijkbaar en de prijzen relatief laag.

Er worden verjaardagen en vrijgezellenfeestjes gevierd, groepjes werklui drinken er een biertje, jongelui beginnen aan een avondje uit, stelletjes en gezinnen komen er eten. Als we per ongeluk als eerste de bar binnenstappen, wat op mij nooit zo kindvriendelijk overkomt, weten we inmiddels dat we kunnen doorlopen naar de bistro achterin. Als de menu’s niet al op tafel liggen, vind je ze op een stapel bij de kassa naast de flessen gratis tafelwater. Ik moest even wennen aan die combinatie van Australische ontspanning en efficiëntie, maar het is juist die georganiseerdheid en vanzelfsprekendheid dat het leven hier easy maakt. Cheers!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s