Achter de schermen (School V)

Gisteren heeft een professionele fotograaf een tribune gebouwd op school. Wij stonden er vroeger voor op, zodat we stipt om 8.30 uur in de juiste kostuums op school zouden zijn. Anne als een modern, bontgekleurd clowntje en Casper keurig in zijn zwarte danskostuum met goudgele vlinderstrik en ‘cummerbund’ (brede stoffen band om zijn middel). Ik vond de juffen nogal hard schreeuwen tegen de kinderen, die met tassen vol kostuums en uniforms kwamen aanlopen en hun best deden op tijd klaar te staan bij de tribune. “Hurry, hurry, hurry!” Het was ‘performing arts and sport photos day’.

Anne was met haar dansgroep als eerste aan de beurt. De fotograaf liet haar en ook de andere drie dansgroepen plaatsnemen op de tribune in een keurig symmetrische opstelling. De meisjes die vooraan op een stoel moesten plaatsnemen, werd gezegd hun voeten en knieën tegen elkaar te houden en hun handen netjes op hun schoot te leggen. Toen de 80 kinderen na een hoop gedetailleerde aanwijzingen eindelijk “stand still, eyes to the front” goed stonden, mochten ze heel hard “We rock!” roepen waarna ze allemaal weer blij glimlachten en de perfecte foto genomen kon worden.

Een tijdje geleden, in september, reden we ’s avonds naar het Sydney Olympic park. In een grote sporthal werd het ‘Dance Challenge Gala 2018’ gehouden. Om te kunnen voldoen aan de strikte kledingvoorschriften, leende ik voor Casper een zwart overhemd en pantalon. Ik keek mijn ogen uit toen 1400 leerlingen zich in drie grote cirkels keurig over de dansvloer verspreidden. Ze zagen er allemaal ongelooflijk strak uit. En absoluut hetzelfde. Voor de openingsspeech van de voorzitter gingen ze allemaal gedisciplineerd zitten en ze stonden respectvol weer op om samen het volkslied te zingen. Volgens protocol werd na afloop niet geapplaudisseerd. We zagen deze kinderen, gemiddeld 11 jaar oud, exact op de juiste tel met hun cha-cha beginnen. Als kleine volwassenen liepen ze na afloop met hun handen in de zij terug naar hun plek. Wij waren heel trots op Casper dat hij met zo veel plezier had leren stijldansen. Ik was een beetje perplex over de discipline die deze avond tentoongesteld werd.

Aan het begin van dit schooljaar deed Anne auditie bij de ‘girls dance group’, waarmee ze deze week dus op de foto ging. Gehoorzaam oefenden de meiden elke donderdag, tijdens de lunchpauze, hun routine. Een paar weken geleden werden we overspoeld met kostuumlijsten en precieze instructies over make-up en haardracht. Na de generale repetitie, waarvoor na schooltijd twee uur was uitgetrokken, rende Anne ongerust naar me toe. De juf was boos geworden over de felgekleurde elastieken die ik ’s ochtends voor haar paardenstaarten had gebruikt. Die hadden bruin moeten zijn.

Met grote ogen heb ik vorige week naar het optreden van de dansgroepen gekeken. In een heuse theaterzaal met professioneel licht en geluid. De kostuums waren prachtig verzorgd met ruches en glitters. Met brandweerrood gestifte lippen lachten de meiden naar het publiek. De jongens stalen de show met hun synchrone hip hop ‘moves’. Anne vertelde dat ze had geleerd om extra grote bewegingen te maken en dat zagen we. Samen met opa en oma, die hier op vakantie waren, hebben we trots, vol bewondering en met grote verbazing zitten kijken; nog nooit schoolkinderen zo professioneel zien optreden.

 

Wil je het ook van de andere kant bekijken? Volg mijn blog door in de rechter kolom je mailadres in te vullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s