Anne

Anne is vorige week negen jaar geworden. Ze wordt groot. Ook haar haar is een stuk langer geworden, iets waar ze zelf heel blij mee is. Rob en ik bewonderen Anne’s positiviteit. Ze is altijd overal voor in en geniet van het kleine geluk. Ze is super creatief, werkt nauwkeurig en doet enorm haar best. Ons avontuur heeft haar een portie extra lef gegeven. Prachtig om te zien hoe zij op mensen afstapt om iets te vragen of te regelen. Ze treedt op met de schoolband en in de hiphop klas valt ze op. Onderstaand gesprek, ‘interview’ vindt zij interessanter klinken, had ze ook in het Engels kunnen doen. Met haar Aussie accent.

Ik wilde het vanuit haar perspectief bekijken, wonen en leven in Sydney. Als kind is ze ons gewoon gevolgd naar Australië. Op de vraag wat de grootste verandering was voor haar, zei ze: “We wonen in een ander huis. Ik heb een grotere kamer, zonder mooi behang.” Ik ben ervan overtuigd dat ze meer beleeft en leert dan ze zich realiseert. Rob en ik zien het al.

Vind jij jezelf ook een kanjer?

Hmmm mm, omdat ik het heel stoer vind dat ik hier ben. Het is namelijk best wel ver weg. Iedereen spreekt Engels en dat moest ik nog leren. Dat ging trouwens best snel. In het begin moesten jullie heel veel regelen en dan gingen Casper en ik mee, omdat we nog niet naar school konden. Dat was heel saai. Ik heb toen niet gezeurd, denk ik, en ook daarom vind ik mezelf een kanjer.

Waar zullen we het in dit interview over hebben?

Australië?

Haha, ja dat is een goed onderwerp. Ik vind Australië wel een heel groot onderwerp, vind je niet?

Ik weet niet precies hoe groot Australië is, maar ik vind het wel een mooi land. De Blue Mountains waren misschien wel het mooiste tot nu toe. Die waren heel groot en de zonsondergang daar was heel mooi van kleur. De stranden vind ik ook leuk, die zijn best groot. Ik wil graag naar het Great Barrier Reef om te snorkelen en de gekleurde vissen te zien.

Hoe heb je Engels geleerd? Is het een moeilijke taal om te leren?

Door te luisteren naar vriendinnen uit mijn klas. En naar de ‘teacher’ natuurlijk, hihi. Soms probeerde ik gewoon een woord, maar dan zei ik er wel meteen ‘or whatever you call that’ bij. Het is best een lastige taal, omdat sommige woorden op het Nederlands lijken. Bijvoorbeeld ‘brave’ lijkt op braaf, maar het betekent dapper. Dus met ‘that dog is very brave’ begrepen mijn vriendinnen niet precies wat ik bedoelde. Er zijn ook woorden die erg op het Nederlands lijken en wel hetzelfde betekenen. Baby is hetzelfde, ‘book’ en boek, school spreek je anders uit maar schrijf je hetzelfde, net als plant.

Op school ga ik naar Mrs. Black. Zij geeft extra les in Engels aan kinderen die het nog niet zo goed kunnen. Ook al kan ik het nu wel, ik ga nog steeds twee keer per week naar haar toe. Nu leren we tegenstellingen zoals ‘closed and open’ en ‘homophones’, die vind ik heel leuk. Veel woorden in het Engels klinken hetzelfde, maar betekenen iets anders. En je moet ze ook anders schrijven. To, too and two. Their, there and they’re. Eye en I.

Bij rekenen moest ik wel even wennen aan de woorden in de sommen. Eerst wist ik niet of ik dan moest optellen of aftrekken. Gelukkig snapte ik de ‘times tables’ (tafels) wel. Ik heb ook geleerd om de 7 en de 8 anders te schrijven. Want de zeven heeft geen streepje en de acht maakt een andere bocht. Of zoiets.

Wat zijn de verschillen tussen Ellecom en Sydney?

Sydney is veel en veel groter! En veel drukker. In Ellecom woon ik dichter bij vriendinnen en is de school kleiner. Eigenlijk is alles kleiner in Ellecom. Sydney is leuk maar lastig, omdat we altijd bij elkaar moeten blijven. We kunnen hier minder ver alleen rondrennen.

Lisa (tante) heeft twee Hamster Bollies opgestuurd. Ik mis de Albert Heijn stickerboeken acties enzo wel. Ze hebben hier ook geen Donald Ducks. Dat vind ik best jammer voor Casper.

Zelfs in de winter is het hier lente. We gaan veel vaker naar het strand en ik draag vaak zomerkleren. Ik heb niet eens een winterjas bij mijn schooluniform, ik heb alleen een vest aangehad naar school. Soms was dat wel een beetje koud in de ochtend.

Mijn vriendinnen hier spreken een andere taal en lezen andere boeken. Er is een serie over draken, die veel kinderen uit mijn klas lezen. Ik lees die niet. We tekenen vaak buiten, gewoon met potlood en papier, in de pauzes. In Nederland deden we dat alleen binnen aan tafel. We hebben ook wel eens buiten les.

En de uniformen? Oh ja, dat is ook een verschil met de Nederlandse school. Ik vind ze niet heel leuk, want soms is het uniform te warm en soms te koud. Als je je eigen kleren mag dragen, zijn die altijd precies goed. Ik vind de blauwe winterjurk wel mooi met die knoopjes op de schouders.

Zijn er ook overeenkomsten tussen Nederland en Australië?

De mensen. Kleding is niet heel anders. Het is een beetje meer zomers, maar in de zomer zouden wij hetzelfde dragen. Ongeveer dan.

Vriendinnen zijn even goed. Ik word meteen geholpen als ik bijvoorbeeld gevallen ben op het plein. Ze spelen zelfde spelletjes. ‘Hangman’ is het spelletje dat je een woord in streepjes zet dat de ander moet raden voordat het poppetje aan de galg hangt. We spelen ook vaak tic-tac-toe, dat is hetzelfde als boter-kaas-en-eieren. Er wordt hier ook gehinkeld en touwtje gesprongen.

In oktober komen opa Hans en mommo (oma) op bezoek. Wat ga je hun zeker laten zien?

Alles! Alles wat wij al gezien hebben. En omdat ze ook van puzzels houden en best slim zijn, een escape room zoals wij in Dubbo gedaan hebben.

De school, omdat die veel groter is dan die in Nederland. Het overdekte plein en het sportveld. En ik wil ook mijn klaslokaal laten zien. Ik laat al mijn knutselwerkjes zien en de werkboeken.

Denk je dat zij ook naar de stad gaan? Dan natuurlijk de Harbour Bridge, het Opera House en de Sydney Tower. Die dingen zijn beroemd. Ik heb over de brug gelopen en ben in de grote concertzaal van het Opera House geweest. De Tower is zo hoog dat je de hele stad in een keer kunt zien.

Papa zal opa en mommo wel de openbare barbecues laten zien, denk ik. In die parken kun je leuk spelen. De ‘monkey bars’ vind ik heel leuk. Soms zijn er ook wandelingen of nemen we gewoon een bal mee om over te gooien.

Is er ook iets wat je gek vindt hier en wat is dat dan?

Ik vind het een beetje gek dat ze niet gewoon één grote school kunnen maken. Dat alle klaslokalen over het hele schoolterrein verspreid zijn in plaats van één gebouw.

Ik vind het heel knap dat de Australische kinderen zo goed cricket spelen.

Hoe gaat het op school?

Heel goed! Ik had laatst met mrs. Clarke gelezen en ben ik van niveau 19 naar 21 gegaan. Dat vond zij heel knap. Het is soort dun boekje waaruit ik een tekst hardop voorlees. Daarna moet ik zelf navertellen wat er gebeurde. Daarna stelt de juf een paar vragen. Zij heeft me geleerd dat ik de vragen heel gedetailleerd moet beantwoorden. Het is niet echt een test, maar door te lezen leer je een samenvatting te maken. Ik ben er best goed in. En het fijne is dat je niet naar beneden kunt gaan in je niveau.

Rekenen is mijn lievelingsvak, want we doen heel veel verschillende dingen; meten, plussen, aftrekken, delen, geld sommen. De tafels vind ik niet zo heel leuk. Voor spelling en rekenen zijn de werkboeken veel groter. De speeches lijken niet op de docu-tafels (spreekbeurten) in Nederland! Hier moeten we ‘hand palm cards’ maken en mogen we verder niets meenemen om te laten zien. Dat doen grote mensen ook niet, iets meenemen naar hun werk als ze iets moeten vertellen.

Wil je nog iets anders vertellen?

Omdat de ‘girls dance group’ op school zo leuk is, zei papa dat ik ook op hip hop mocht. Mag ik nu op mijn tablet?

 

Wil je het ook van de andere kant bekijken? Volg mijn blog door in de rechter kolom je mailadres in te vullen. 

Een gedachte over “Anne

 1. Ulla Kölker

  Wat een leuk en informatief tweegesprek, Anne en Winnie.
  Knap hoe je met alle veranderingen en indrukken omgaat, Anne.
  Ik ben ook razend benieuwd hoe groot Casper en jij gegroeid zijn.
  3 oktober gaan opa Hans en ik jullie zien! Tot dan en groetjes, mommo

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s