Inkopen

Mei 2018

Voor het huis waar we nu wonen, kochten we een koelkast, want huurhuizen worden zonder koelkasten ‘opgeleverd’. Of in ieder geval, de huurhuizen die wij hebben bekeken hadden er geen. Ik denk dat het vanuit een hygiënisch aspect zo gaat. We kochten zo’n Amerikaans model van 80 centimeter breed. We schaften ook een blender aan om heerlijke smoothies en verkoelende milkshakes mee te maken. En een barbecue. Daarmee konden we zo ongeveer meedoen aan de Aussie eetcultuur.

Die barbecue was natuurlijk een ‘must have’. Wij met z’n viertjes naar de ‘Barbeques Galore’, wat zoiets betekent als ‘barbecues in overvloed’. Het was een vrij kleine winkel, echt. Rob en ik waren van de oude stempel en zochten een apparaat om ons eten een rokerige smaak te geven en van die mooi gegrilde, donkere strepen. Er stond welgeteld één ouderwetse, houtskool-barbecue. De verkoper in pak, wat ik niet vond passen bij de Australische barbecuestijl die ik voor ogen had, vroeg verbaasd of we dan alleen in de winter wilden barbecuen? Wij dachten ons heel Aussie te gedragen, maar dat bleek dus niet het geval. Vanwege het gevaar op bosbranden – ik had die van april 2018 nog niet meegemaakt – is open vuur lange periodes in het jaar verboden. Wij zochten daarom een grote, degelijke Weber gasbarbecue uit. Zo eentje die niet achter in onze auto paste en waar Rob zich al in Nederland op verheugde. Op de terugweg kochten we bij het tankstation een gasfles. Sindsdien oefenen we met directe en indirecte warmte en natuurlijk met verschillende steaks, ribbetjes en garnalen.

Een supermarkt ziet er hier uit als een supermarkt. Je komt binnen bij de ruim opgezette groente- en fruitafdeling. Heel herkenbaar: appels, bananen, kiwi’s, pitloze druiven. En aardappels, uien, champignons, paprika’s, komkommer en tomaten, prei, bloemkool, spinazie, courgette, enzovoort. Ik vind het heel lekker dat je de zon kan proeven in veel van deze producten. Maar de appels vallen me tegen qua smaak. We hebben genoten van het mango-seizoen. En broccolini vind ik een smakelijke ontdekking. Het is vergelijkbaar met broccoli, maar dan met kleinere roosjes en langere, dunne stengels die je (wel) helemaal kunt opeten. Je koopt het in bosjes. Net als de groene asperges; heerlijk en hartstikke goedkoop. Ik heb veel pogingen gedaan iets lekker te maken van de zoete aardappel, maar de familie is er niet gek op. Aardappels zijn hier trouwens in alle soorten en maten verkrijgbaar. Verder natuurlijk fruit dat je in dit warme klimaat verwacht zoals passievruchten, limoenen, papaya’s en allerlei verschillende meloenen. Ik heb een foto gemaakt van dragon fruit. Prachtig, fotogeniek fruit. Maar erg duur en er zit buitengewoon veel energie in.

Lekkere boterhammen hebben we inmiddels ook gevonden. Er is veel langhoudbaar brood verkrijgbaar in dikke, calorierijke plakken. Maar medewerker Jos, die blij was dat wij zijn naam wel correct uitspraken (Jos in plaats van djosh), liet ons zien waar de extra dun gesneden verse broden lagen. Grappig dat er geen directe vertaling is voor boterham. Een vriendinnetje van Anne vroeg na schooltijd om een ‘sandwich’ en keek een beetje beteuterd toen ik haar slechts een enkele boterham voorzette. Als we luxe ontbijten of ’s avonds chique hamburgers maken, kopen we brioche brood. Van dat zoete, Franse witbrood. Vleeswaren koop ik vers gesneden, naast de uitgebreide slagers- en visafdeling. Je trekt er een volgnummer van zo’n rol in een rode houder op een standaard. Dat doet me steeds denken aan hoe het was om samen met mijn oma boodschappen te doen.

Na de groente- en fruitafdeling loop je door naar de koeling; zoute boter, smeltkaas en eieren. Ik heb het altijd raar gevonden dat je op school leert hoeveel eieren er in een dozijn zitten, maar dat er alleen dozen met tíen eieren te koop zijn. In Australië hebben ze dat wel goed geregeld. Melk wordt het meest aangeboden in twee liter flessen en yoghurt in bakken, geen pakken. Gewone yoghurt is, in tegenstelling tot het enorme aanbod aan vruchtenyoghurt, jammer genoeg beperkt verkrijgbaar en relatief duur. In het begin verbaasde ik me vooral over de grote volumes waarin melk, vruchtensap en shampoo verkocht worden. Het went snel. Verder vind ik verpakkingen qua kleur en opmaak erg lijken op de Nederlandse.

We gaan vaak naar Woolies. Dat is de afkorting van Woolworths. Dat doet mij heel erg denken aan de manier waarop wij Albert Heijn tot Appie hebben afgekort. Ook is er een gratis, maandelijks tijdschrift met recepten, een app om boodschappenlijsten aan te leggen en online te bestellen. Komt allemaal erg bekend voor. Naast Woolies is Coles de andere, grote, Australische supermarktketen. En sinds 2001 is daar Aldi als prijsvechter bijgekomen. Aldi is populair en groeit. Ik vind hun slogan ‘Good Different’ erg leuk. En wat ze heel goed doen, in tegenstelling tot de twee concurrenten, is geen gratis plastic tasjes verspreiden. Toen wij voor de eerste keer boodschappen deden bij Woolies kregen we onze spullen in meer dan tien tasjes mee. Van die kleine dunnetjes. Een grote fles met melk ging in z’n eentje in zo’n wegwerptasje. Schokkend! Daarom gaan we nu naar de self-scan kassa en stoppen we zelf de boodschappen in onze Hollandse uitvouwkratten. Het schijnt dat de uitgaven per inwoner in Australië aan (wegwerp-) verpakkingsmateriaal behoren tot de hoogste ter wereld…! En dat kun je wel merken, vind ik. Pas sinds 1 december 2017 krijg je 10 dollarcent retour op blikjes, (bier)flesjes, (grote en kleine) plastic flessen en een aantal soorten semi-kartonnen sapverpakkingen. Ik denk dat dit systeem, dat ze Return & Earn noemen, hoognodig is. En het lijkt een groot succes tot dusver, want de rijen voor de automaten zijn enorm. Mensen komen met hele vuilniszakken aanzetten. We zien mannen en vrouwen met handschoenen aan vuilnisbakken uitpluizen op zoek naar de 10 cent verpakkingen. Casper en Anne verzamelen de flesjes op het sportveld en bij ons in de straat om een extra zakcentje te verdienen. Het ruimt lekker op.

De supermarkten hebben ook een assortiment met biologische producten. Biologisch wordt hier ‘organic’ genoemd, dus de eerste week vond ik helemaal geen ‘biologic’ producten in de supermarkt. Ik heb het idee dat organisch voedsel wat minder wijdverspreid is dan in Nederland, maar inmiddels vind ik wel wat ik hebben wil. Vriendinnen reageren niet enthousiast als ik vraag naar biologisch voedsel. Ik vond het grappig om te ontdekken dat hier ook zogenaamde buitenbeentjes zijn, groenten en fruit die niet helemaal voldoen aan de verwachtingen van de consument en dus een beetje misvormd zijn. Peculiar Pears, Awkward Avocados, Crazy Carrots, goed bedacht bij Woolies.

En dan is er natuurlijk nog drank. Dat is hier duur! De verkoop van alcohol mag alleen in zogenaamde bottleshops, die uiteraard in de buurt van een supermarkt te vinden zijn. Heel soms ook midden in een woonwijk. Deze slijterijen hebben alles, soms zelfs een drive-through. In Australië is het heel gewoon om een biertje of wijntje te drinken bij een afspraak of feestje. Soms ook na het werk. We hebben van horen zeggen dat de overheid hoge accijnzen heft op alcohol om alcoholmisbruik en verslaving tegen te gaan. Wat nauwelijks blijkt te werken. Rob is overgestapt op Pale Ale en ik drink nog steeds graag een witte wijn.

Wil je het ook van de andere kant bekijken? Volg mijn blog door in de rechter kolom je mailadres in te vullen. 

IMG_1685
Broccolini
IMG_1684
Dragon Fruit
IMG_1686
Groene asperges

2 gedachtes over “Inkopen

  1. Ha ha, je deed mij jullie boodschappen en ook de supermarkt bijna ruiken… Zo beschreven komt een ver werelddeel toch dichtbij. Leuk dat je ook de alledaagse dingen vertelt. Dat geeft juist een goed beeld. van overeenkomsten en verschillen..
    Adje Steijn

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s