Eerste indruk

Oktober 2017

Op zaterdag 7 oktober 2017 stonden wij rond 23.00 uur met onze koffers bij de taxistandplaats van Kingsford Smith International Airport in Sydney. Het lukte een aardige, van origine Griekse, taxichauffeur om onze koffers op zo’n manier over zijn auto te verdelen dat wij er nog nét bij konden. Hij had geen idee hoe hij op het door ons opgegeven adres moest komen. Rob navigeerde hem naar Picnic Point Road.

De volgende ochtend bleek ons tijdelijke, gemeubileerde huis echt prima! Vlak voor vertrek had ik opeens bedacht dat er mogelijk geen beddengoed aanwezig zou zijn. Ik was, door alle verbouw- en regeldrukte en bovendien door alle emoties die komen kijken bij afscheid nemen, een beetje lamgeslagen en liet daardoor de gedachte aan jengelende kinderen die het koud hadden op een kaal matras voor wat het was. Voor de zekerheid stopte ik wel een rol wc papier in een van onze koffers.

Toen wij ’s nachts ons tijdelijke huurhuis binnen gingen, vonden we een handgeschreven welkomstkaart van de ‘landlord’ met een fles wijn en lekkere chocolaatjes. We zagen een moderne inrichting en zachte vloerkleden, een keuken met alle benodigdheden en instructiekaartjes (waterkoker niet onder de kastjes laten stomen, geen metaal in de koekenpannen, gebruik a.u.b. bakpapier in de oven), drie ruime slaapkamers waarvan een met een badkamer ensuite én opgemaakte bedden.

Vol goede moed om snel in ons nieuwe ritme te kunnen komen, zette ik ’s nachts de wekker op 8.30 uur. Ik schrok wakker om 10.27 uur. De familie ontwaakte, mede door mijn toedoen, niet veel later. Ze moeten ook de bijzondere vogelgeluiden hebben gehoord. Het voelde als vakantie. Casper en Anne hebben me geholpen met het omschrijven van die geluiden: “Gekrijs, tweet-tweet-tweet, soort beltonen (de combinatie van Hoogte, Signaal, Zenit en Triller. Hebben we tijd aan besteed!) en veel harder dan in Nederland”. Het was bijzonder, en een beetje verwarrend, omdat dit veel meer is dan vakantie, om in deze nieuwe omgeving wakker te worden. We stonden alle vier met onze neuzen tegen de schuifpui om te zien waar we geland waren.

Onder de indruk van die eerste waarnemingen, opgewonden over wat er nog meer zou komen en hongerig bovendien, belden we een taxi om ons naar Avis autoverhuur te brengen. Vanuit daar zijn we, rijdend aan de linker kant van de weg, naar het winkelcentrum van Revesby (Zou het Ríefsbie of Rievésbie zijn?) gegaan. In deze winkelstraat zouden we vaker gaan komen. In het begin nam ik alles in me op. Schreeuwende winkelpuien, slordig aangeklede serveersters, onduidelijke kruispunten, hoekige treinwagons (we hadden uitzicht op een station), maar ook schone, brede straten, vriendelijke mensen, gratis parkeren, veel schaduwplekken en gevarieerde winkels en restaurantjes. Moe, opgelucht, bezorgd, avontuurlijk, open, weemoedig en trots, wat smaakte die cappuccino goed!

Ons tijdelijke huis staat in een doodlopend straatje, een zijweg van Picnic Point Road wat een behoorlijk doorgaande weg is door de wijk Picnic Point. Wat toch een geestige naam is voor een woonwijk?! Er staan 17 bijna dezelfde bungalows in deze ‘no through road’. Anne: “Kijk! Die mensen hebben een ander hekje bij de voordeur gekozen”. Er zijn trouwens heel veel van dit soort doodlopende straten, het doet ons denken aan de hofjes in dat prachtige dorpje aan de Veluwezoom… We hebben een garage en een parkeerplek voor de deur. De lichtblauwe voordeur komt direct in de woonkamer uit. Net als in Amerikaanse tv-series. Er is een volledig ingerichte, grote, open, lelijke keuken met een giga koelkast. Ook net als op tv. Aan de linkerkant van het huis bevinden zich twee ruime slaapkamers, een badkamer met toilet en de ‘laundry’ met wasmachine en droger. Aan de rechterkant is de master bedroom met een badkamer ensuite. Alle slaapkamers hebben ingebouwde kledingkasten met spiegelwanden en saaie, witte lamellen voor het raam. Het hele huis is voorzien van horren en hordeuren, dat geeft een veilig gevoel. De badkamers zijn betegeld met ouderwetse, blauwe en witte 15×15 tegels. De douchekoppen zitten met korte stangetjes vast een de muur en de temperatuur van het water regel je met aparte, ingebouwde koud- en warmwaterkranen. De laminaatvloer en meubels zijn modern. De helwitte spaarlampen slaan de sfeer meteen dood. Ik doe ze dus nooit aan en in die zin zijn het toch perfecte spaarlampen. Het is een lekker licht huis. In de woonkamer en de aangrenzende master bedroom is de achterwand van glas, met grote schuifpuien. Er is een kleine overkapping zodat de zon niet direct de kamer in schijnt. Anne vindt dat de tuin op een zeecontainer lijkt. Een treffende vergelijking vind ik, want de schuttingen zijn gemaakt van lichtgroen staal met een damwandprofiel (deze laatste toevoeging komt van Rob). En ze kraken heel eng. De huiseigenaren hebben wel iets moois van de tuin gemaakt. Ik zie veel verschillende planten in afwisselende kleuren. Ik herken de geraniums, varens, passiebloem, amaryllissen en de fuchsia. Ik herken ook Nederlandse kamerplanten, waarvan ik de naam niet weet, die hier gewoon lekker buiten staan. Drie keer per dag, wat me meer dan ruim voldoende lijkt gezien de zompigheid van de grasmat, wordt de tuin automatisch bewaterd. Het gras is trouwens veel grover en stugger dan in Nederland, wel net zo groen. De bouwstijl van het huis lijkt, vanuit ons Nederlandse perspectief (en tot nu toe hebben we geen andere), nogal goedkoop. De gipswanden (wandjes klinkt nog goedkoper), de kleine tegels en mengkranen, de dun opgezette verf op de kozijnen, losse voegen, enkel glas, het doet allemaal een beetje denken aan een vakantiehuisje uit de jaren ‘80.

En nu we hier een tijdje wonen, nog altijd tussen de meubels en spullen van de ‘landlord’, en we steeds meer verlangend uitkijken naar de komst van onze eigen container, is dit voor ons een fijn eerste thuis.

Wil je het ook van de andere kant bekijken? Volg mijn blog door in de rechter kolom je mailadres in te vullen. 

3 gedachtes over “Eerste indruk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s